ACTIEVE MEDITATIE

Osho Nataraj meditatie

Nataraj is de dansenergie. Dit is dansen als een volledige meditatie waarin alle innerlijke verdeeldheid verdwijnt en een subtiel, ontspannend bewustzijn blijft.

“Vergeet de danser, het centrum van het ego; word de dans. Dat is de meditatie. Ga zo op in de dans dat je volkomen vergeet dat ‘jij’ het bent die danst en dat je het gevoel krijgt dat jij de dans bènt. Pas als die scheiding opgeheven is, wordt het een meditatie.
Zolang die scheiding er is, is het een oefening: goed, gezond, maar spiritueel kun je het niet noemen. Het is gewoon een dans. Dansen op zich is goed – tot op een bepaalde hoogte is het goed. Je voelt je erna weer fris en jong. Maar het is nog geen meditatie. De danser moet verdwijnen, totdat alleen nog de dans overblijft… Distantieer je niet, wees geen toeschouwer. Doe mee!
En wees speels. Onthoud dat woordje ‘speels’ altijd – bij mij is het een kernwoord.”
Osho

Instructies:

De Nataraj Meditatie duurt 65 minuten en bestaat uit 3 fasen. Je hoort vanzelf aan de muziek wanneer de ene fase in de andere overgaat. Met muziek van Deuter.

Eerste stadium: 40 minuten

Dans, alsof je bezeten bent, met gesloten ogen. Laat je onderbewuste alles overnemen. Controleer je bewegingen niet en observeer niet wat er gebeurt. Ga totaal op in de dans.

Tweede Stadium: 20 minuten

Ga onmiddellijk liggen, houdt je ogen dicht. Wees rustig en stil.

Derde Stadium: 5 minuten
Vier dansend het leven en geniet ervan.

► Demo Nataraj meditatie (Youtube)

ZEN & FITNESS

Binnen het concept van Zen & Fitness is er eerst:
Lichaamswerk & Dans
Aankomen in de ruimte en in jezelf
Dance the mind away
Lichaamswerk gericht op het voorbereiden van de Meditatie
Na een korte plas pauze de Osho Nataraj meditatie

wees welkom in DJOJ Rotterdam voor deze meditatie