Dynamic Kundalini Meditation

ACTIEVE MEDITATIE

De ‘zustermeditatie’ van de Osho Dynamic doe je het best bij zonsondergang of in de late namiddag. Volledig ondergedompeld zijn in het schudden en dansen van de eerste twee fases helpt het smelten van het rotsachtig zijn, waar de energiestroom is onderdrukt en geblokkeerd. Dan kan die energie vloeien, dansen en worden getransformeerd in vreugde en plezier. De laatste twee fases staan de energie toe om vertikaal te vloeien, omhoog te gaan in stilte. Het is een hoogst effectieve manier om tot rust te komen en los te laten aan het eind van de dag.

Osho over ‘hoe te schudden’:

“Als je de kundalini meditatie doet, sta het schudden toe – doe het niet! Sta in stilte, voel het komen en wanneer je lichaam een beetje trilt, help het, maar doe het niet! Geniet ervan, voel je er gelukkig door, sta het toe, ontvang het, verwelkom het, maar wil het niet.
Als je het forceert zal het een oefening worden, een lichamelijke, fysieke oefening. Dan zal het schudden er wel zijn, maar slechts aan de oppervlakte. Het zal niet tot je doordringen. Je zal vast blijven zitten, als een steen, als een rots blijven binnenin. Je zal de manipulator blijven, de doener en het lichaam zal slechts volgen. Niet het lichaam is de vraag, jij bent de vraag.
Als ik zeg schudden bedoel ik dat je vastzitten, je rotsachtig zijn op zijn diepste fundaties moet schudden zodat het vloeibaar, vloeiend, smeltend wordt. En als het rotsachtige vloeibaar wordt zal je lichaam volgen. Dan is er geen schudder, alleen schudden; dan doet niemand het, het gebeurt gewoon. Dan is er geen doener.
Geniet er van, maar wil ’t niet. En onthoud, als je iets wilt kan je er niet van genieten. Zij zijn tegengesteld, tegenstellingen; zij ontmoeten elkaar nooit. Als je iets wilt kan je er niet van genieten, als je er van geniet kan je het niet willen” Osho

De Kundalini Meditatie

De Kundalini Meditatie duurt een uur en bestaat uit 4 fasen.

Eerste fase: 15 minuten

Ga ontspannen staan. Je voeten op schouderbreedte van elkaar, je knieëen een ietsjepietjse doorgezakt zodat ze niet op slot staan. Laat je hele lichaam losjes schudden. Voel hoe de energie vanuit je voeten naar boven komt. Laat alles gaan, laat alles los. Word één met het schudden. Je kunt je ogen open of gesloten houden.

“Als je de Kundalini Meditatie doet, laat het schudden dan gebeuren, dóe het niet. Sta stil, voel het komen en wanneer je lichaam een beetje begint te trillen, help dan een handje maar wees niet de doener. Geniet er van,verheug je er over, sta het toe, ontvang het, verwelkom het, maar forceer het niet. Als je het forceert wordt het een oefening, een gymnastiekoefening. Dan schud je wel, maar alleen aan de oppervlakte en dringt het niet diep in je door. Van binnen blijf je onbewogen, zo compact als een steen, als een rots, dan blijf jij de manipulator, degene die het doet en het lichaam gehoorzaamt je wel. Het gaat niet om het lichaam, het gaat om jou.
Wanneer ik zeg ‘schud’ bedoel ik daarmee dat je de harde kern in je, dat blok steen van binnen op zijn grondvesten laat schudden zodat het vloeiend en vloeibaar wordt, smelt en stroomt. En wanneer die bikkelharde kern vloeibaar wordt volgt je lichaam vanzelf. Dan is er niemand die schudt, dan is er alleen het schudden zelf; dan is er niet iemand die het doet, dan gebeurt het gewoon vanzelf, dan is er geen doener.”

Tweede fase: 15 minuten.

Dans ….. zoals je maar wil, zoals je lichaam zelf aangeeft dat het wil, laat het hele lichaam zich vrijelijk bewegen.

Derde fase: 15 minuten

Sluit je ogen en wees stil.
Blijf staan of ga zitten.
Wees de waarnemer van wat er gebeurt – binnen je, buiten je.

Vierde fase: 15 minuten

Houd je ogen gesloten.
Heb je in de derde fase gezeten, ga dan liggen en wees stil.
Heb je in de derde fase gestaan, ga dan zitten en wees stil.

ZEN & FITNESS

Binnen het concept van Zen & Fitness is er eerst:
Lichaamswerk & Dans
Aankomen in de ruimte en in jezelf
Dance the mind away
Lichaamswerk gericht op het voorbereiden van de Kundalini Meditatie
Na een korte plas pauze de Kundalini Meditatie

wees welkom in DJOJ Rotterdam voor deze meditatie

Kundalini Meditatie